TsaMpa went to Malta for the Youth Exchange "Be Kind To Your Minds, November 2021

 

The trip to Malta was full of happiness and new adventures!

 

The greek team Aggelos, Despoina, Georgia, Petros, Milena, and Katerina traveled on the 25th of November to Msida! This youth exchange was founded by Erasmus+ and was about mental health.

 

 
 

Mental health plays an important role in everyone’s life. A mentally healthy person works more productively and is capable of contributing more to his/her surroundings. It is clear that mental disorders could lead to serious problems and wasted human potential. A mental disorder is a health condition involving changes in thinking, emotions, or behaviors. According to the World Health Organization, more than a quarter of the European adult population has experienced at least one mental disorder during the past year, e.g. depression or anxiety. Yet, only a fraction of them sought professional help. Mental disorders have a significant impact, which consequences affect not only the individual but also the economic sector. Thus, it is important to bring the issues to light and reduce the stigma surrounding mental health.
The core goal of the project “Be Kind to Your Mind” was to increase knowledge about mental health between youngsters and the general public. 
The participants developed their: communication and intercultural skills, analytical and educational skills through a range of workshops and exercises.  Now all the participants have acquired the following competencies: knowledge about mental health and related issues, ways to cope with surrounding stress and maintain/improve mental well-being; and awareness on how to help themselves and people who suffer from a mental disorder. 

This project came true due to Samanta Tumpyte and Christian Briffa and the organization Creative Youth. We would like to thank them and we cannot wait for our next cooperation! 

All the participants of TsaMpa came back to Greece full of excitement and memories. They shared their thoughts and feelings with us. 

Georgia said:

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων που συμμετείχα στα πλαίσια του Erasmus + με τον τίτλο Βe Kind to Your Min, στη Μάλτα αφορούσε στην προώθηση της ψυχικής υγείας, καταπολέμηση των στερεοτύπων και του στίγματος αναφορικά με τις ψυχικές διαταραχές και στην επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Στο άκουσμα του θέματος ήμουν τρομερά ενθουσιασμένη και ήταν η κινητήριος δύναμη που με ώθησε να δηλώσω συμμετοχή καθώς είναι ζητήματα σχετικά με το αντικείμενο σπουδών μου και άπτονται των προσωπικών μου ενδιαφερόντων. Ζώντας λοιπόν αυτή τη μοναδική εμπειρία, αποκόμισα πολλά οφέλη όπως ο εμπλουτισμός των γνώσεων μου γύρω από αυτά τα φλέγοντα θέματα αλλά και για άλλους πολιτισμούς μέσω της συναναστροφής μου με ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα που έκανε αυτην την  εμπειρία συναρπαστική καθώς γνώρισα ταλαντούχους και χαρισματικούς ανθρώπους όπου ο καθένας συνεισέφερε στο πρόγραμμα με τον δικό του τρόπο, την ενέργεια, τις ιδέες και αλληλοσυμπληρωνόμασταν μεταξύ μας. Μέσα από τις δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, αισθάνθηκα ότι η άποψη μου μπορούσε να εισακουστεί , εξέφρασα τις ιδέες μου , ψυχαγωγήθηκα και αντάλλαξα απόψεις που έδωσαν χώρο όχι μόνο για σκέψη και γόνιμο προβληματισμό αλλά και για διαφορετική οπτική θεώρηση των πραγμάτων. D:\arxeia\Downloads\269228100_458890668975056_4053640571419013108_n (1).jpg

Οι περίπατοι μας στην όμορφη Μάλτα , με έφεραν πιο κοντά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ,φωτογραφίζοντας το ‘νησί των Ιπποτών ’ όπως την αποκαλούν και ερχόμενη σε επαφή με τους ντόπιους έμαθα την ιστορία και διαμορφώθηκε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον μεταξύ μας που κάθε κουλτούρα μπορούσε να ευδοκιμήσει, χωρίς περιθωριοποιήσεις και παραγκωνισμούς, ήμασταν όλοι μια ομάδα, ένα σύνολο και λειτουργούσαμε έτσι.   Η αίσθηση  ανάληψης πρωτοβουλιών έχουν αυξηθεί και η ανάγκη για προκλήσεις και εξερεύνησης του αγνώστου ολοένα και μεγαλώνει. O κόσμος του Erasmus είναι ενθουσιώδης, απρόσμενος, συναρπαστικός, φιλομαθής  και θα πρότεινα στον καθένα να αδράξει την ευκαιρία μέσα από τα προγράμματα κινητικότητας νέων να τον γνωρίσει!

D:\arxeia\Downloads\268452821_1316201455509549_5698474459508598087_n.jpg
                      D:\arxeia\Downloads\268867287_243118597905190_1192818605610478473_n.jpg          

Katerina said:

Το πρόγραμμα “Be kind to your mind” στην Μάλτα ήταν για μένα μια αξέχαστη εμπειρία. Τόσο οι διοργανωτές όσο και οι συμμετέχοντες ήταν άτομα γεμάτα ζωντάνια και όρεξη να εξερευνήσουν τις δυνατότητες τους άλλα και τον κόσμο γύρω τους, πράγμα που συνέβαλλε στην άμεση δημιουργία του αισθήματος της ομάδας. Το περιεχόμενο του προγράμματος ήταν έξυπνα και δημιουργικά σχεδιασμένο, συνδυάζοντας την μη τυπική εκπαίδευση με ευφάνταστες δραστηριότητες, που μας ενθάρρυναν να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για την ψυχική υγεία, ενώ παράλληλα γνωρίζαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον.
                  
                    



Οι αγαπημένες μου στιγμές ήταν οι βραδιές πολιτισμού, στις οποίες κάθε χώρα παρουσίαζε τον εαυτό της μέσα από παιχνίδια γνώσης, χορούς, τραγούδια, φαγητό και μοιραζόταν πληροφορίες για την ιστορία, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα της! Τέλος, νιώθω πολύ τυχερή που μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε την αρχαία πόλη Μντίνα με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική και την στολισμένη Βαλέτα με τις αμέτρητες εκκλησίες και τα πεντανόστιμα παστίτσι!

Petros said:

Το θέμα του προγράμματος μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και χρήσιμο καθώς αισθάνομαι πως είμαι σε θέση να αναγνωρίσω σημάδια που καταδεικνύουν κάποιο πρόβλημα με την ψυχική υγεία καλύτερα. Επίσης μπορω να σκεφτώ εφαρμογές πολλών τεχνικών που συζητήσαμε όσων αφορά την διαχείριση στρεσογόνων παραγόντων στην δουλειά μου αλλά και στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους γύρω μου γενικά. Είμαι σε θέση να κατανοήσω καλύτερα την σημασία της ψυχικής υγείας. Νομίζω πως ως ένα βαθμό με προετοίμασε και με βοήθησε να διαχειριστώ στο μέλλον καλύτερα καταστάσεις που περιλαμβάνουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία.

 

Επίσης είχαν ενδιαφέρον οι διαφορές ανάμεσα στις κουλτούρες των χωρών του νότου και αυτών του βορρά. Το πώς επικοινωνούσαν αυτό που ήθελαν να πουν η και το συναίσθημα που ήθελαν να εκφράσουν. Γενικά δέθηκα πολύ με πολλά από τα παιδιά στο πρόγραμμα και ήδη έχουμε κανονίσει να βρεθούμε και πάλι. Είμαι πολύ ευγνώμων που επιλέχθηκα για αυτό το πρόγραμμα καθώς και για τα άτομα που γνώρισα! Είναι μια εμπειρία που σίγουρα δεν θα ξεχάσω. Ευχαριστώ πολύ!!!

Milena said:

This "be kind to your mind" youth exchange was one of the best experiences of my life!

The program was very well organized by Samanta and Cris, the activities focused on emphasizing, improving, and promoting mental health and there was a great balance between the activities and free time. This way, we were able to see Malta and spend time with each other. Also, the cultural exchange in this program was an extremely interesting part for me. I learned about the music, the language, the politics and the routine of Turkish, Spanish, Bulgarian, Lithuanian and Maltese people and I showed them Greece's too. I got out of my comfort zone and practiced public speaking as well. The best part about the program though, were the friendships I made, the people I met. I will surely keep in touch with most of them through visits, social media, and music suggestions.


I want to thank the greek organization "TsaMpa" for giving me such an opportunity.


Despoina said:

Το πρόγραμμα στη Μάλτα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Οι μέρες που περάσαμε στη Μάλτα ήταν πραγματικά απολαυστικές, και όλη η ιδέα του συγκατοίκησης και της συνύπαρξης με τόσα άτομα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για μένα. Πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τόσο άτομα από διαφορετικά μέρη του κόσμου, και να συναναστραφώ μαζί τους για σχεδόν 10 μέρες. Επίσης, το θέμα καθώς και η δομή των δραστηριοτήτων του προγράμματος ήταν πολύ ενδιαφέροντα και μπορώ να πω πως έχω αποκομίσει πολλά πράγματα πάνω στο κομμάτι της ψυχικής υγείας. Προς έκπληξη μου, και παρόλη τη μικρή διάρκεια του προγράμματος, δεθήκαμε πολύ όχι μόνο με την ελληνική ομάδα, αλλά και με πολλά παιδιά από άλλες χώρες, με τα οποία ακόμη κρατάμε επαφή.


Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε ένα πρόγραμμα Erasmus plus, και μετά από αυτή την εμπειρία, σίγουρα θα το ξανακάνω!



Angelos said:

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ‘Be kind to your mind’ ήταν μια από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου, η οποία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου. Ήταν η πρώτη φόρα που συμμετείχα σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων και πραγματικά ξεπεράστηκαν όλες οι προσδοκίες που είχα. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα την ζεστασία και την οικειότητα μιας μεγάλης οικογένειας, με την οποία κατάφερα να δημιούργησω στιγμές και αναμνήσεις που θα με ακολουθούν σε όλη μου την ζωή. Παράλληλα, απέκτησα σημαντικές γνώσεις για την ψυχική υγεία, είτε μέσω των δραστηριοτήτων του προγράμματος είτε συζητώντας για προσωπικά βιώματα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα το να μπορέσω να μοιραστώ τις σκέψεις μου ανοικτά αλλά και να αποκτήσω γνώσεις γύρω απο ένα θέμα, το οποίο δυστυχώς αποτελεί ακόμη ταμπού σε μεγάλο βαθμό στην σημερινή κοινωνία. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να γνώρισω και να δημιουργήσω φιλίες  με τόσα ενδιαφέροντα άτομα.

Μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας, τις απόψεις μας και τις ανησυχίες μας λαμβάνοντας την αποδοχή όλων δίχως να φοβόμαστε μήπως κριθούμε.  Μέσω της συναναστροφής μας, έμαθα για την διαφορετική κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα πολλών χωρών, αλλα συνειδητοποίησα επίσης πως παρόλες αυτές τις διαφορές, έχουμε τόσο κοινό τρόπο σκέψης ως πολίτες αυτού του κόσμου. Μπορώ να πω με σιγουρία πως το ποιον αυτών των ανθρώπων λειτούργησε καταλυτικά , ώστε αυτή η εμπειρία να μου μείνει αξέχαστη. Νιώθω ευγνώμων που απέκτησα φίλους από τόσες διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και που με κάποιους απο αυτούς ήρθαμε ακόμη πιο κοντά, με αποτέλεσμα να έχουμε κρατήσει επαφές και να κάνουμε σχέδια ώστε να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε στο μέλλον. Η εμπειρία αυτή άνοιξε νέους ορίζοντες για μένα και άλλαξε την ζωή μου προς το καλύτερο και πραγματικά θα συνιστούσα σέ όλους να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Προσωπικά ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να συμμετάσχω και σε άλλα προγραμμάτα και να μπορέσω να αποκτήσω πολλές τέτοιες εμπειρίες ακόμη.


Keep Erasmus-ing people! 


#Erasmus #erasmusplus #TsaMpa #tsampanfg #youthexchange #Malta #CreativeYouth


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

TsaMpa went to Lithuania for the training Course "GenGreen", January 2024

TsaMpa went toVilnius for the training Course "GenGreen", January 2024

TsaMpa went to Vilnius, Lithuania for the Youth Exchange " Work Fever " June 2022